Nieuwsbrief Gabberweek zaterdag 15 februari 2020

25 JAAR GABBERWEEK

Ontstaan van de Gabberweek

In 1995 had de jeugd- en jongerenwerker het idee om een project aan te bieden waarbij zijn hele werkgebied betrokken zou zijn (toenmalige gemeente Noorder-Koggenland en Opmeer). Hij startte begin dat jaar de lobby in de diverse dorpen om kinder- en jongerenclubs achter het idee te krijgen. Dit verliep niet zoals hij gedacht had, maar hij kreeg vervolgens steun uit onverwachte hoek. Een aantal vrijwilligers uit Hoogwoud en de stichting Kinderpostzegels Nederland zagen ook kansen. Dit resulteerde in een staaltje hoogwaardige vrijwilligersinzet. Avonden en zelfs nachten werden er aan opgeofferd om de boel op de rit te krijgen.
De dorpen in de gemeente Opmeer en Noorder-Koggenland gaven het idee een kans. De naam werd bedacht: “Gabberweek”. We wilden kinderen en vrijwilligers verbinden middels dit project. Kinderen en vrijwilligers worden maatjes (Gabbers) en zullen in de toekomst zich ook gaan inzetten voor dit project. Speculaties over misschien wel 200 deelnemers werden teniet gedaan. De echte voorbereidingen konden van start met 484 deelnemers. Met 7 busjes, 45 vrijwilligers en een touringcar werd op 4 maart 1996 de officiële aftrap gegeven voor de eerste editie van de Gabberweek. De afgelopen jaren is de doelgroep van de Gabberweek uitgebreid. Naast de kinderen van groep 3 t/m 8, doen er nu ook mini's, senioren en gezinnen mee. Inmiddels gaan we de 25e editie tegemoet in 2020 met 30 busjes, 3 touringcars, 300 vrijwilligers en heel veel deelnemers.

Wij hebben er zin in!

Gr. Stichting Gabberweek

Image

Werken bij de Boer

De Familie Nieuwboer was verrast dat er dit jaar op zaterdagkinderen van de Gabberweek op bezoek kwamen. ”We hebben nog maar even met de organisatie gebeld om te vragen of het klopte” Natuurlijk zijn de kinderen ook op zaterdag van harte welkom, want op een boerderij is er altijd werk. De boer kan het vandaag wat rustiger aan doen, want Eize, Luuk en Niek hadden er zin in om hard aan de slag te gaan. Toppers

Bezoek Automuseum Schagen

Bezoek Automuseum Schagen Vanmorgen zijn 7 senioren op bezoek geweest bij het automuseum in Schagen. Na een vriendelijk ontvangst werden wij naar de kantine gebracht. Daar kregen wij een bakkie koffie aangeboden. Deze ruimte was al bijzonder omdat daar al heel veel verzameling te zien was. Autoklokjes, naamplaatjes, logo's, modelauto's en nog veel meer. Elke vierkante centimeter was in gebruik.

Onder begeleiding van de broers(eigenaren) kregen wij een rondleiding. Deze begon in een aparte ruimte met de bekende Nederlandse DAF. Hier stonden 6 modellen met bretels aandrijving.

In de grote hal was een diversiteit van Amerikaanse en veel Europese auto's. Elk voertuig had zijn eigen verhaal. Een uniek museum en een absolute aanrader voor mensen die er nog nooit zijn geweest.

Na 30 JAAR heeft Wiebo nog Honger

Na 30 JAAR heeft Wiebo nog Honger (Het Boek is nu verkrijgbaar) Hoe heeft het zo kunnen gebeuren, een uitgebreid verhaal over en van vrijwilligers uit de gemeente Opmeer Aanjagers, initiators en deelnemers aan het woord over verschillende projecten. De aanleiding, het ontstaan, de verhalen, methodieken, alles verhalen in een leesbare jas Voor iedereen die de projecten niet alleen omarmd, maar ook van ver dan wel van dichtbij hebben meegemaakt. Leesbaar geschreven door Leo van Gelderen en prachtig geïllustreerd met foto's van de vele projecten. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een boek voor jezelf om op een rustige avond met een bakje thee/koffie ,onderuit zittend, te genieten van de mooi, aandoenlijke, maarook de echte verhalen. Of, ben jij diegene die het boek cadeau geeft aan anderen.

De Familie Nieuwboer was verrast dat er dit jaar op zaterdagkinderen van de Gabberweek op bezoek kwamen. ”We hebben nog maar even met de organisatie gebeld om te vragen of het klopte” Natuurlijk zijn de kinderen ook op zaterdag van harte welkom, want op een boerderij is er altijd werk. De boer kan het vandaag wat rustiger aan doen, want Eize, Luuk en Niek hadden er zin in om hard aan de slag te gaan. Toppers

Bestellen via www.gabberweek.nl (€16,50 incl bezorging) of af te halen in de Vergadelaar (0226355095, €14.50
Vanaf dinsdag 18 februari is het boek ook verkrijgbaar bij de Readshop in Spanbroek, De Spar in Hoogwoud en Stumpel in Hoorn ( kosten €14,50)

Het is gewoon genieten geblazen.

Workshop handboogschieten bij handboog vereniging Achilles.

Zaterdag middag om +/- 12.15 vertrokken er 2 busjes, 1 uit Hoogwoud (Peter) en 1 uit Abbekerk (Jan) naar Alkmaar voor de workshop handboogschieten bij handboog vereniging Achilles.                     Nadat we in Almaar aan waren gekomen, werden we hartelijk welkom geheten door de voorzitter van de vereniging met een kopje thee of koffie en een flinke plak cake.

Op de baan werden wij in 2 groepjes verdeeld en vertelden 3 instructeurs ons alles over veiligheid, de juiste houding, hoe om te gaan met het materiaal en wat wij konden verwachten.                            De deelnemers mochten per beurt proberen 3 pijlen in de doelschijf te schieten, onder toezicht en met hulp van de instructeurs, waarbij het enthousiasme bij alle deelnemers steeds groter werd.        Tijdens een pauze werden, met een (fris) drankje, de vorderingen gedeeld.                                             Na de pauze werd een competitie gehouden, waar elke deelnemer moest proberen met 3 pijlen       (7 beurten) zo veel mogelijk punten te scoren.  Tot slot werden alle deelnemers op de proef gesteld om 20 ballonnen kapot te schieten wat onder grote hilariteit na enige tijd en vele missers lukte.

Na dank aan de instructeurs voor hun steun en uitleg, vond bij het genot van een drankje, de prijs uitreiking plaats waarbij Truus en Peter, onder applaus, elk een trofee van de vereniging ontvingen.

Deze activiteit werd door deelnemers beoordeeld om volgend jaar weer op de lijst te zetten.               De vereniging (met dank aan de voorzitter) is bereid om dit dan weer te organiseren.                                                                              Tenslotte werden we weer veilig door de chauffeurs op onze opstapplaatsen afgezet.

Begeleider/vrijwilliger,   Jan Kwantes

Adresgegevens

Stichting Gabberweek
De Weijver 8C
1718 MS Hoogwoud

Tel: 0226 – 355095

E-mail: info@gabberweek.nl