Nieuwsbrief Gabberweek woensdag 19 februari 2020

Image

Berend Botje, heeft zich nu ook als shirts sponsor ingezet.

Heel veel blije gezichten bij de Gabberweek
Berend Botje, een organisatie die al jaren de Gabberweek ondersteund , hebben zich nu als shirtssponsor ingezet
Een positieve organisatie, waar het kind centraal staat, diezelfde doelstelling hebben de vrijwilligers van de Gabberweek eveneens.

Dank voor jullie inzet

Brandweer Opmeer

Zoals vele jaren is de brandweer op woensdag aanwezig met de Gabberweek, wij oudgediende weten nog van de situatie – bij het dorpshuis OPSTAP in Hoogwoud. We zijn weer de vrijwilligers dankbaar dat zij hun  inzet hebben getoond, ook nu wij als Gabberweek 25 jaar bestaan -en nog steeds samen met de brandweer de kinderen kunnen vermaken. Het blijft indrukwekkend als je de kinderen ziet met de kracht van water en hoe zwaar een hydraulische kniptang is .En wij vergeten niet de spannende kopjes als de kinderen in gordels zitten als de brandweerauto vertrek en de sirene even aan gaat. Was ik nog maar een kindergabber, het lijkt mij fantastisch…

Voelmemory bibliotheek in Opmeer

We weten niet wat ons te wachten staat en ook niet de kinderen van de bovenbouw, ze hadden niet verwacht om de patronen eerst op papier te ontwerpen en later te verweken op de computer.

Uitleg – het gaat om een memory spel te maken op de het gevoel. Dus hier voor is een 3d printer nodig. We zijn alleen aanwezig wanneer ze bezig zijn met het ontwerpen op papier en op de computer, wij zijn heel erg nieuwsgierig naar het eind resutaat.

Bezoek Schipper kozijnen in Opmeer

Voor vele een begrip. Maar weinig mensen weten van hoe groot, de groei en de mogelijkheden in kunststofkozijnen is. Wij zijn via de vroegere ingang – achter de boerderij aan de hereweg van Opmeer naar Hoogwoud. De genodigde van de Gabberweek zijn via de showroom (in het industrie terrein de Veken)  we hoorde dat de rode loper uitlag. We ontmoeten elkaar – met hulp van Simon Besseling –in de fabriek en de montagehal. Aan alle veiligheid wordt gedacht zoals gehoorbescherming en een goede uitleg hoe de kozijnen worden fabriceren en waar ze op letten tijdens de montage. Een mooi en interessant en bezoekje. aan Schipper Kozijnen. 

Schaatsen op de West Fries.

Wat kan ik schrijven over schaatsen op de ijsbaan de West-Fries, zoals al vele jaren zijn we welkom op deze schaatsbaan, wij die van het weekend erg heb genoten van het WK Afstanden in Salt lake City waar vele wereldrecords zijn gesneuveld. Mag ik hier het nieuwe talent in de rondte zien rijden, op vele vlakte zie ik toekomst – marathon, sprint, all round, hockey en schoonrijden. Zet hem op en doorzetten - wie weet zien we elkaar verder in de schaatssport …..

Vogel en dieropvang de Bonte Piet

In Midwoud bestaat al jaren een opvang van inheemse dieren die slachtoffer zijn van de mens – zoals ramen, verkeer, milieu ……. We worden harte ontvangen door Annemiek. De kinderen krijgen uitleg en worden rond geleid door het dierenziekenhuis o.a. wilde zwanen – tortel en houtduiven en er zijn al jonge ganzen. Er wordt uitgelegd welke medicijnen en voer het zieke dier krijgt. De egels zijn een bijzonder item.  Annemiek doet een engel in bad – op goede tempratuur, gemeten met de elle boog. Door de kinderen nagemeten want het badwater moet op de goede temperatuur zijn. Schattig zo’n stekelig beestje in het water lekker geknuffeld en dan weer slapen. De kinderen voeren de egels en dan gaan we ieder weer een kant. Wij als pers gaan naar een andere activiteit en kinderen gaan hier nog veel meer dingen leren ?

Apenkooien

Springen, klimmen en slingeren geblazen! Bij het apenkooien in Opperdoes is er veel gerend en vooral gezweet. Onder begeleiding van een sportdocent en vrijwilliger is er samen met de kinderen een geweldig spel neergezet. Ze waren erg enthousiast en vooral erg fanatiek.

Vikingen museum

Het Vikingen museum geeft een goed beeld van hoe en waarom de Vikingen hier in de Wieringen, het hoogst gelegen gedeelte van de kop van NH tussen 800 en 110 hebben geleefd. Wieringen was vroeger een van de Waddeneilanden. De Vikingen waren vechtersbazen en de schrik van het noorden (Noormannen).

Ze waren steeds op strooptocht en probeerden hun gebied uit te breiden tot zelfs in Frankrijk toe (Normandië) . Het rijke en welvarende Dorestad (in de buurt van Wijk bij Duurstede) werd regelmatig belegerd door de Vikingen. Na 1000 na Chr. ging na vele onderlinge ruzies het slecht met de Vikingen en leidde zelfs tot hun ondergang.

De Vikingen hadden geen muntstelsel , maar hun betaalmiddel was het gewicht in zilver.

In 1996 hebben 2 jongens met hun metaaldetector een grote hoeveelheid sieraden gevonden en stiekem meegenomen. Maanden later hebben ze hun gevonden voorwerpen aangeboden aan een juwelier en deze zag meteen dat het een onschatbare vondst was. Hij heeft het direct door verkocht aan het Museum van Oudheden te Leiden, waar het nu pronkasten ligt. De replica liggen in het Vikingen Museum.

Onze gastheer, Ab van der Wal wist veel te vertellen van de geschiedenis van de Vikingen en van allerlei archeologische vondsten.

Zeer boeiend en een bezoek voor herhaling vatbaar.

Knopenschilderij en Voorjaarsbak.

Vandaag mochten we een klein groepje ontvangen in de Adelaar voor het knopenschilderij en de voorjaarsbak.
 
De dame van het knopenschilderij heeft eerst een ontwerp gemaakt op papier om vervolgens  haar kunstwerk met knopen op canvas te vereeuwigen. En wat een mooi kunstwerk is het geworden zelfs de schets is mee naar huis gegaan om aan haar deur te hangen.
 
Ondertussen is de andere groep begonnen om hun bloempotten te verven in vrolijke lente kleuren en twee dames toverden de pot om tot een heus aquarium. Na het schilderen even snel drogen met een haardroger.
Daarna mochten ze met hun handen in de aarde om te potten te vullen met aarde en plantjes. En als finishing touch nog wat lente versiering met eieren, mos, haasjes en vlinders.
 

Al met al een heerlijke dag gehad.

Bakkerij Bes

Onze eigen West-Friese bakker Bes ging samen met een groep kinderen aan het werk om heerlijke taarten te maken. Van slagroom naar nootjes naar de spekjes bovenop, de kids hebben onwijs hun best gedaan. Helaas krijgen ze de taart niet meer op, want tijdens het versieren is er al veel te veel gesnoept.

JC Inventas Jamsessie

Woensdagmiddag hebben een aantal kinderen mogen proeven van het bandleven. 1Heerlijk samen instrumenten bespelen, en ook zelf het licht en geluid regelen. Begeleidt door de eigenaar van Jongerencentrum Inventas en tevens ook muzikant Frank hebben ze helemaal los kunnen gaan. Met daarnaast nog een DJ-cursus van een echte DJ was Inventas omgetoverd tot een waar muziekfestival.

Adresgegevens

Stichting Gabberweek
De Weijver 8C
1718 MS Hoogwoud

Tel: 0226 – 355095

E-mail: info@gabberweek.nl