Nieuwsbrief Gabberweek donderdag 20 februari 2020

Bowlen Medemblik

Boven en onderbouw

Met trots moet ik vertellen over de rustige sfeer – tijdens het lange wachten op het laatste busje, meer dan een haf uur en dat met meer dan 40 kinderen  Sjapooooo na de toeter die iedereen wakker maakt hebben ze de aandacht . de disco lichten aan en dan gaan de ballen over de baan. Gelukkig voor de kinderen en de begeleiders is de goot dicht – dus er komen ballen bij de kegels…

Brandweer Andijk

De vrijwilligers en de kinderen van de brandweer in Andijk, bezorgen ons een fijne ochtend. De cameraman van de pers en de kinderen mogen mee met de brandweerauto, zelfs voor een man van 65 is het een belevenis. De Gabberkinderen ervaren de kracht van water tijdens het spuiten met de brandweerslang. Later hoorde we van de vrijwilliger een spektakel de brandweer moest uitrukken. 

Laatste Bingo van de Gabberweek

Laatste Bingo van de Gabberweek

Donderdagavond werd de laatste bingo van de Gabberweek gespeeld. Vanaf zondag werd er elke avond twee taarten verloot. Donderdagavond werden de taarten gewonnen door Ids Sneek uit Opmeer en Gijs Kamper uit Abbekerk.

Ook nu werden de taarten gewonnen via de radio. Ids haalde de taart donderdagochtend met zijn vader op. Zo te zien zal de taart thuis gedeeld moeten worden.

Naast een bol.com bon en wat spelletjes was er ook een pond brownies als prijs.

Gelukkig waren er ook nog kleine prijsjes voor de aanwezigen in de zaal.

Het is en blijft spannend tot het eind.

Rondleiding Deen

Rondleiding in het Distributie Centrum DC van Deen te Hoorn 

Deensupermarktketen is opgericht door Cornelis Deen in 1933 met zijn eerste winkel in de Koepoortsweg te Hoorn. Het familiebedrijf heeft nu 82 winkels ( het verste in Zeist) met zo’n 8726 mensen in dienst, waarvan 4897 vrouwen. Jaarlijks zetten alle levensmiddelenwinkels in heel Nederland ( zoals AH, Jumbo enz.) 40 miljard om, waarvan het aandeel van Deen 2,2 % is. Deen verzorgt ook veelal zijn  eigen MBO opleidingen en stimuleert zijn werknemers ook met allerlei vervolgstudies.

Na de koffie met een overheerlijk appelgebak krijgen we een rondleiding door een gedeelte van het DC, beginnend bij de bloemen. Hier worden prachtige boeketten gemaakt en bloemen klaargemaakt voor distributie over de verschillende winkels. Deen wil zijn klanten zoveel mogelijk verse producten aanbieden zoals brood en vlees.

Op de afdeling retour zien we hoe alles gescheiden en verwerkt wordt: de lege fust , alle verpakkingsmaterialen en levensmiddelen, die over de datum of beschadigd zijn.

Wat ons opvalt is dat er nogal wat mensen met een Wajong achtergrond hier werken, die ontzettend blij en betrokken zijn bij hun werk. Prachtig dat Deen deze mensen een kans biedt. In andere hallen zien we levensmiddelen die tot de nok liggen opgestapeld liggen en die door behendige heftruckchauffeurs van A naar B worden verplaatst. Wat een logistiek zit hier achter. Grandioos.

Door de zeer verhelderende uitleg van de bezielende rondleider Gijs Otten, een gepensioneerd Deen medewerker komen alle facetten van Deen DC tot leven, waarvoor onze hartelijke dank en graag tot volgend jaar.

Bij ons afscheid krijgen alle deelnemers een prachtig boeket bloemen:   Dat is nog eens thuiskomen……..

 

Bezoek Buysman Kruiden

Onze rondleider Erik Buysman, een van de directieleden ontvangt ons in de kantine met koffie en koek en  hier krijgen we ook wat historische informatie van het familiebedrijf.
Het bedrijf wordt gerund door 8 familieleden zie foto. In de jaren 90 is het bedrijf van bloemkoolkweker geheel overgegaan naar kruidenkweker. Op dit moment worden er 12 verschillende kruiden  geteeld. Hiervan zijn  bieslook , basilicum, peterselie, munt en koriander de belangrijkste. De meeste kruiden hebben slechts 35 dagen nodig om tot volle groei te komen, hierna worden ze verkocht. Per week worden wel 13 a 15.00 planten verwerkt.

Het bedrijf heeft alle teelt- en verwerkingsmachinerieën  allemaal zelf door vallen en opstaan ontwikkeld en gebouwd.

Aan biologisch telen wordt zeer veel aandacht besteed door natuurlijke meststoffen en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Ook verduurzaming speelt een grote rol binnen het bedrijf , zo wordt aardwarmte en warmte van de koelcellen door warmtewisselaars gebruikt voor verwarming van de kassen en uitsluitend regenwatergebruikt, waarvan er wel miljoenen liters worden opgevangen.

Een mooi, gespecialiseerd bedrijf wat producten op de markt brengt die gerechten  veel  smaakvoller  maken. Probeer maar eens van die kruiden in je salade of bij vlees of bij vis . Smakelijk.

Adresgegevens

Stichting Gabberweek
De Weijver 8C
1718 MS Hoogwoud

Tel: 0226 – 355095

E-mail: info@gabberweek.nl